SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sandviks IK´s fotbollssektion
 
Rapport Från Damjun
2021-06-14 16:52

Inför fotbollssäsongen 2021 har flertalet duktiga tjejer från flickor 06/07 laget tagit klivet upp till Sandviks IK:s Damjuniorer vilket innebär att laget i dagsläget består av en trupp på 19 spelare. Åldersspannet ligger på 03–07.

 

Fotbollssäsongen 2021 spelar SIK Damjun i div 2 damjuniorer, då restriktionerna ändrades för ungdomsidrotten tidigare än för seniorer så har laget hittills spelat tre matcher. Lagets fokus kommer denna säsong att ligga på seriespelet, ingen cup eller liknande är inplanerad under sommaren. Merparten av spelarna är helt nya för denna serie men förhoppning är att samtliga spelare kommer växa in i serien under säsongens gång och dessutom är det för många första gången de spelar 90 minuters matcher och 11-mannafotboll.

 

För som många andra så har Covid-19 påverkat året säsong, försäsongen har var väldigt oviss kring när serien skulle köra i gång men spelarna har visat stort tålamod inför detta. Seriens planerade trippelmöten har justerats ner till att innefatta endast dubbelmöten och ovissheten kring när serien skulle börja gjorde det svårt att göra en långsiktig träningsplanering. Samtidigt har det funnits fördelar i en långförsäsong i och med laget är en nykomponerad grupp och försäsongen har gett alla inblandande längre tid att lära känna varandra.

 

Ett närmare samarbete med damlaget är planerat att inledas under säsongen där en del gemensamma moment under vissa träningar kommer att genomföras. Det viktiga bakomliggande syftet är försöka få till en bra trappa där övergången från junior till senior blir ett lagom stort steg att ta samt att föreningen kan få så många som möjligt att fortsätta så länge som möjligt i en sådan bra miljö som möjligt. Förhoppningen är framgent att kunna ha två damlag på seniorsidan samt ett lag i juniorserien.

 

Damjunior laget är en härlig grupp av tjejer där inställningen till träning och match alltid är på topp! Laget ser med stor tillförsikt fram emot säsongen och ledarna ser en stor utvecklingspotential i detta duktiga lag!

 

SIK Media

Upphovsrätt 2021 Sandviks IK. Tillstånd att använda citat från denna artikel beviljas förutsatt att källhänvisning ges till sandviksik.se

Rapport Från P08
2021-06-07 12:00

Sedan träningsstart efter påsk märks sakta men säkert den träningskultur som byggts upp i laget än mer tydligt. En träningsvillig grupp pojkar/ungdomar som har hög träningsnärvaro där glädjen är central, något som har fått ringar på vatten effekter. Detta tar sig i uttryck i att P08 har ökat sin träningsgrupp med 3 nya spelare, vilket är angenämt. Det är helt enkelt roligt att komma till träningarna. Kristofer Videhult, en av lagets fyra ledare konstaterar “Att de väljer att börja spela fotboll vid 13-års ålder tyder väl på att vi gör någonting rätt i alla fall”  

 

Vidare beskrivs läget i laget som bra och återigen poängteras målet med träningen, “att ha roligt för fotboll är ju det roligaste som finns och så länge just det (att ha roligt) driver killarna att komma till träningen så finns goda förutsättningar för att de utvecklas samt att de fortsätter spela fotboll lång tid framöver” berättar ledarna. 

 

Att spelarna inte bara blivit äldre utan även tagit steg i sin utveckling märks på träningarna på ett annat sätt än förut, rent fotbollsmässigt är det väldigt positivt som förankrar den känslan som finns i gruppen. “de (spelarna) ställer lite högre krav på sig själva men även på sina lagkamrater” berättar Kristoffer 

  

Till skillnad från många andra lag så brukar målvaktsfrågan vara ett stort frågetecken men denna problematik känner sig inte SIK P08 igen sig i något som är är värt att lyfta fram. Det är ofta att det är 3 olika målvakter som vaktar lagets målbur under matcherna och på målvaktsträningen på träningarna är det upp emot 6-8 stycken som är med. Kristoffer berättar med glädje att ”intresset att stå i kassen är stort.” 

 

Förväntningarna på säsongen grundar sig i att fortsätta utvecklas individuellt. Där ingår det tekniska, fysiska och numera även taktiska aspekter. Fullt fokus ligger på seriespelet med matcher varje helg och nu när laget spelar 9-manna så blir det mer likt ”riktig fotboll” då offsideregeln kommer in i spelet och gör det lite svårare både anfallsmässigt såväl som försvarsmässigt. 

 

Ledarna berättar att “Kollektivt försvarsspel är något som vi pratar om på träning men inget som vi direkt tränar på. Vi har också en tydlig målsättning att laget ska spela en anfallsinriktad, passningsorienterad fotboll där vi hela tiden försöker vara kreativa i våra lösningar. Där tycker vi att vi har kommit en god väg” 

 

Det negativa “Det tråkiga är väl att vi inte få ha publik även om många tittar på från andra sidan staketet. I tillägg har vi inte kunnat ha möten med vårdnadshavare som vi brukar ha i början och slutet av säsongen” förklarar ledarteamet. Gällande Covid-19 så har den rådande pandemin inte stört i större utsträckning, laget har hela tiden varit tydlig med vikten av att stanna hemma vid symptom, inte dela vattenflaskor osv.

 

Avslutningsvis konstaterar Kristoffer “Det ska vara och är roligt att se när SIK P08 spelar fotboll.” 


SIK Media

Upphovsrätt 2021 Sandviks IK. Tillstånd att använda citat från denna artikel beviljas förutsatt att källhänvisning ges till sandviksik.se

Rapport Från SIK Dam - Inför Seriestart
2021-06-03 12:30

På söndag, den 6:e juni klockan 17:00, startar Damernas division 2 serie med bortamatch mot Själevad, på Skyttis IP. Även om verksamhetsåret 2021 varit igång sedan en tid tillbaka även för SIK Dam, inledningsvis löpträning tillsammans med anpassad styrketräning och fotbollsträning när snön försvann och Storsjö konstgräs blev grönt igen, så har Covid-19 påverkat SIK Dam i större utsträckning än för ungdomslagen.  

 

Huvudtränare Christer Lundgren, som tillsammans med Anders Hägglund och Hilda Brynjarsdottír tränar laget, kommenterar: ”Det har varit svårt med träningsupplägg, då det var osäkert in i det sista om det skulle bli spel eller ej.”

 

Från föregående säsong med Covid-19 kan ledarteamet kort och gott konstatera att: ”Allt kan hända." Något som satt sina spår kring planering och förväntningar inför säsongen. Vid en tillbakablick på en så kallad vanlig säsong, där det spelats flertalet träningsmatcher inför säsongen, så blir det seriespel direkt i år istället. Angående lagets förväntningar på säsongen kommenterar huvudtränaren: ”Det är svårtolkat, då vi inte vet var vi står i konkurrens med övriga lag, då vi inte kunnat spela några träningsmatcher. Vi kommer att ta en match i taget och gå in för att vinna varje match.”

 

Ett annat problem som Covid-19 legat till grund för är att återväxten och att framtiden för fotbollensutveckling blir mer osäker. ”Sen har det också gjort att många spelare tröttnat och slutat med fotboll, framförallt på juniorsidan som tappat 10–15 spelare, vilket gör att damfotbollen på sikt är i fara, då återväxten blir lidande”, säger Christer Lundgren.

 

Sedan någon gång kring april/maj då regeringen och Folkhälsomyndigheten kom med besked om ändringar angående restriktionerna från 1:a juni så har förhoppningarna på säsongen sakta, men säkert, blivit större och större. ”Läget i laget är bra, alla är förväntansfulla inför säsongen och längtar till att få spela match”, konstaterar Christer Lundgren.

Ledarteamet är positiva inför säsongen och menar att: ”Det ska bli skönt med dubbelmöten då vi bara är 10 lag i serien, så det känns som att det ska gå bra. Alla längtar till att få spela matcher och det är det vi tränar för.”

 

Snabb genomgång av truppen 

 

Sandviks IK hälsar återigen Elsa Stocksen, målvakt från Clemensnäs och Elsa Holmström, mittfältare från Öjebyn, välkomna till Sandviks IP och extra kul att ännu en talang från damjuniorerna flyttas upp, nämligen Cornelia Westerberg.  

Samtidigt behöver vi tyvärr passa på att tacka Isabelle Hägglund och Claudia Saksa för sina insatser i SIK Dam då båda tyvärr meddelat att de slutar. Sedan missar Elina Wihlbäck vårsäsongen p.g.a. studier, Moa Lindström är långtidsskadad samt är Maria Häggström skadad våren ut.


SIK Media


Upphovsrätt 2021 Sandviks IK. Tillstånd att använda citat från denna artikel beviljas förutsatt att källhänvisning ges till sandviksik.se

Rapport Från SIK Herr – Inför Seriestart 
2021-06-01 14:37

Efter en spännande vändning i underläge i andra matchen i kvalspelet mot Storfors på UEA Sol i höstas lyckades SIK Herr säkra kontraktet för spel i division 2 fotbollssäsongen 2021. Sedan kvalsegern har mycket hänt kring herrlaget, en del nya ansikten har tillkommit och andra spelare har tackats av. Inför säsongen ligger den största förändringen i ledarstaben, där Patrik Broman klivit av och istället har Robin Arestav tillträtt. Robin kommer senast från IFK Umeå. Som tur är finns vardagshjälten och lagledaren Roine Pettersson kvar. 

Sedan regeringen och Folkhälsomyndigheten i april/maj kom med nya besked kring restriktioner från och med den 1:a juni har det äntligen bestämts att serien startar den 5:e juni, då borta mot Skellefteå. Från fjolårssäsongen då Covid-19-pandemin medförde att endast en enkelserie spelades har laget dragit viktiga lärdomar. Denna säsong kommer det spelas en dubbelsäsong och under vissa perioder kommer det spelas två matcher i veckan vilket gör att spelschemat kommer vara tuffare än förra säsongen. Mathias Åkerlund, som är kvar från ifjol, kommenterar: ”Det är viktigt att ha en tillräckligt stor trupp och därför har vi valt att ha en lite större trupp än vanligt för att vara förberedd på ett tufft spelschema.”

Spelschemat med mer matcher kommer att leda till större utmaningar när det gäller veckoplaneringen, men samtidigt innebär det även att även fler spelare kommer få fler möjligheter att ta chansen. ”Vi är redo och det kommer innebära att fler spelare i truppen kommer att få chansen att visa upp sig”, förklarar Matthias Åkerlund. 

I och med den pågående pandemin hade SvFF, Svenska fotbollsförbundet, inför lämnat olika scenarion som möjligtvis kan komma att bli av, allt dock beroende på smittläget. För herrlaget och nya tränaren Robin Arestav har försäsongen dämred varit ovanligt svår. ”Försäsongen har varit väldigt lång och oviss. Serien har blivit uppskjuten i omgångar, vi har inte fått spela träningsmatcher (hittils) och alla har fått byta om hemma”, kommenterar Robin. 

Trots den tuffa försäsongen menar de båda tränarna att läget i laget är positiv. ”Stämningen är bra i laget och det ska bli otroligt roligt att komma igång med tävlingsmatcher”, meddelar tränarna. Till den positiva stämningen kan vi berätta den roliga nyheten att ikväll, 1:a juni, spelar herrarna sin första och enda träningsmatch borta mot Täfteå på Täfteåborg. Avspark klockan 20:00.

De senaste två säsongerna har laget krigat längre ner i serietabellen, men Mattias Åkerlund tror på en bättre placering i tabellen denna säsong. ”Framtiden ser ljus ut, vi siktar på en högre tabellplacering än förra året och att utveckla våra spelare”. Även om säsongen är lång, säsongens sista match ligger just nu den 27:e november då kvalspelet tagits bort för att möjliggöra en dubbelserie, så finns det stor förväntan inför säsongen. ”Det kommer bli en tuff säsong, med hårt matchande, men vi har en motiverad trupp”, säger Robin Arestav. 

 

Snabb genomgång av truppen 

 

Sandviks IK hälsar återigen Gheis Gholami, Eric Juntti, Ushindi Yermos, Robert Lidström, Johannes Lidström, Benjamin Falk, Simon Jamehdar, Oskar Åkerlund, Emil Björkman och Mattias Hellgren välkomna till Sandviks IP. Extra kul att Joakim Lindberg är tillbaka. 

Samtidigt behöver Sandviks IK tyvärr passa på att skicka ett stort tack till Kim Kohlström, Linus Höber, Abdoulaye Wade och Sebastian Eklund för lång och trogen tjänst i den svart-gula tröjan. Kim och Sebastian har valt att lägga skorna på hyllan, medan Linus är klar för spel med Höjden och Abdoulaye har i sin tur lämnat för IFK Umeå inför kommande säsong. Vidare har även Patrik Broman (slutat) Kim Lundmark, Kim Sjölund, Kevin Berg och Ahmed Al Jobory lämnat Sandviks IK. 


SIK Media

Upphovsrätt 2021 Sandviks IK. Tillstånd att använda citat från denna artikel beviljas förutsatt att källhänvisning ges till sandviksik.se

Rapport Från F09
2021-05-31 15:54

Sandviks IK står med sina 23 lag inom föreningen i olika åldrar bra mot andra föreningar i Västerbotten. Från seniorlagen i division 2, på både herr- och damsidan, till bollek födda 2015 engagerar föreningen många spelare, ledare och föräldrar. Verksamhetsåret 2021 är igång, även om Covid-19 har påverkat i olika utsträckning. Ungdomslagen har sedan början av maj börjat spela seriematcher och snart är alla serier igång, även för seniorerna. 

 

För Sandviks IK F09 har Covid-19 egentligen inte påverkat säsongsstarten. Erik Ruisniemi, en av lagets fyra ledare, kommenterar: ”Inte mycket alls. Vi fick en bortamatch inställd, mot Åsele, men det är i stort sett allt. Vi brukade komma färdigombytta till match redan innan pandemin, så det är mest publiken som saknats.” 

 

Lärdomar från föregående år har gjort planeringen inför fotbollssäsongen enklare och laget har försökt hitta andra sätt att få med publik på matcherna. ”Det vi tog med oss (från ifjol) var insikten om att det faktiskt var möjligt att genomföra en säsong ändå. Vi har också börjat använda appen Min Fotboll mer och försöker streama våra matcher så att även de som inte är på plats kan följa matcherna. Jag hoppas att vi fortsätter med det även efter pandemin då det säkert finns en del långväga släktingar som inte kan följa matcherna på plats i vanliga fall.”

 

Det är framför allt kring cupspelet som pandemin satt sina spår: ”Vi har valt att inte vara med på några cuper i år, på grund av osäkerhet med situationen kring Covid-19 utan väljer att satsa med på att vara med på någon rolig cup kommande år istället”, kommenterar Erik även om det mesta rullar på bra nu när seriespelet är igång.

 

Läget i laget beskriver F09 som toppenbra. Erik kommenterar: Vi är en stor trupp på 26 barn och fyra ledare där vi detta år faktiskt lyckats få fyra stycken nya spelare utan att tappa någon. Vi spelar i division 5 (Flickor) med två stycken 7-mot-7-lag som vi kombinerar på olika sätt för varje omgång. Utöver det har vi detta år inlett ett samarbete med F08 där en fjärdedel av vår trupp och en av våra ledare tränar en gång i veckan med det äldre laget. Vid behov hjälper den gruppen också till vid match om F08 saknar spelare.”

 

Tränarnas förväntningar på säsongen grundar sig i att: ”Att barnen verkligen ska känna fotbollsglädje och inte bry sig så jättemycket om resultatet. Att de fokuserar på sin egen prestation och känner att de vågar och kan. Att de känner att de befinner sig i en trygg miljö och sist men inte minst att alla känner sig som en bättre fotbollsspelare när säsongen tar slut.”

Samtidigt finns insikten som att laget är inne i ett viktigt skede, vilket poängteras av ledarna. ”Vi är medvetna om att vi nu närmar oss en ålder där man statistiskt ser att barn faktiskt börjar lämna idrotten och vi ledare kommer göra vad vi kan för att få med oss så många som möjligt, så länge som möjligt.”

 

Sandviks IK önskar spelare och ledare i F09 ett stort lycka till under resterande delar av säsongen. Följ laget via appen: Min fotboll

 

SIK Media

Upphovsrätt 2021 Sandviks IK. Tillstånd att använda citat från denna artikel beviljas förutsatt att källhänvisning ges till sandviksik.se

Nyheter från våra lag
Herrar Div 2, 26/11 20:31 
Herrar Div 2, 20/11 18:01 
Herrar Div 2, 19/11 12:00 
Herrar Div 2, 14/11 21:14 
Nyheter från föreningen
Sandviks Idrottsklubb, 23/11 19:41 
Sandviks Idrottsklubb, 19/11 17:06 
Sandviks Idrottsklubb, 11/11 20:30 
Sandviks Idrottsklubb, 06/09 17:30 
Sandviks Idrottsklubb, 02/06 09:00 
Sandviks Idrottsklubb, 23/12 13:32 
 
Guld Sponsor